01/10/2019 av Det Glutenfrie Verksted
Eltefritt landbrød
DEN følelsen når du "slenger sammen" noen ingredienser for å teste, og det kommer ut som tidenes bakst - den følelsen er noe som gjør dagen!! :) Nå har jeg bakt flere varianter med eltefritt, men da helst med grove melsorter for et optimalt, mettende brød. Men, så er det noe med sommer og litt ferie, og ønske om noe som er litt mer i feriemodus og som passer til både skalldyr og jordbær!
Så er jo jeg, sammen med flere av dere, veldig happy med Focaccia miksen så denne gangen tenkte jeg at jeg gjør et forsøk med denne som basis. Må innrømme at jeg ikke var helt ovebevist da jeg "slang sammen" deigen da konsistensen ble veldig rar og kompakt. Men jeg lot den stå over natten, 12 timer, for å se. Og, neste dag så hadde det faktisk skjedd noe. Deigen var fortsatt litt vel kompakt men etter å ha jobbet litt med den så ble den mykere i formen og klar til ny heving i 45 min.
Samme steketid og forberedelsesmåte som for mine andre eltefrie brød.
Her får du oppskriften.
Dette trenger du:
- 2 poser (860 gram) Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 20 gram solsikkekjerner
- 1 ts salt
- 1 ts Surdeigspulver fra Det Glutenfrie Verksted (ikke nødvendig)
- 0,5 ts tørrgjær
- 7-7,5 dl kaldt vann
- (Ekstra mel til utbaking)
- 1 jerngryte med lokk, ca 3,6 liter
Dette gjør du:
- Bland alt det tørre i en bakebolle (mel, solsikkekjerner, gjær, surdeigspulver), tilsett kaldt vann og bland rask sammen ved hjelp av en slikkepott. Deigen kan oppleves noe kompakt.
- Dekk bollen med plastfolie.
- La stå/ heve på kjøkkenbenken i ca 12 timer.
- Ta deigen ut av bakebollen og jobb litt med den p kjøkkenbenken. Jeg hadde ikke behov for noe ekstra mel til dette. Men er deigen klissete tar du et lite dryss på benken før du legger deigen over.
- Legg deigen til ny heving ca 45 min og det gjør du enklest ved å legge bakebollen på hode over deigen, på kjøkkenbenken.
- Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryta uten brøddeig, nest nederste trinn.
- Når ovnen er varm tar du gryta ut av ovnen, drysser litt mel i bunn og legger deigen oppi.
- Skjær et par riss i deigen.
- Sett på lokket og stek i 45 min.
- Senk varmen til 225 grader, ta av lokket og stek videre i ca 15-20 min.
- Steketiden varierer fra ovn til ovn, men brødet er ferdig når det har fått en gylden farge og gir fra seg en hul lyd om du banker på det under.
- Oppbevarer brødet i et rent kjøkkenhåndkle for å bevare den sprø skorpen.
Riktig god fornøyelse!