07/10/2019 av Det Glutenfrie Verksted
Rabarbra og bringebær pai med marengs
Jeg har vært på slang – nesten da. Svigermoren til en god venninne har rabarbra i hagen, og dermed snek jeg meg til noen fine stilker. Rabarbra pai var det som fristet og denne oppskriften kan jeg mer enn gjerne anbefale, og dele, om du også har lyst på en frisk, litt syrlig pai variant.
Dette trenger du:
- 1 pose Paimiks (det er to poser i pakken så du bruker kun den ene og følger fremgangsmåten for søt pai)
- 1 egg
- 80 gram mykt smør
- 60 gram melis
- 400 gram rabarbra – cirka 4 stilker
- 1 dl sukker (jeg brukte en blanding av rårørsukker og kokosblomstsukker da det var det jeg hadde i hus)
- 1 ss potetmel
- 3 dl kesam (eller creme fraiche, gjerne laktosefri om du ønsker)
- 3 eggeplommer
- 3 ts vaniljesukker
- 1 pk friske bringebær
Til marengs trenger du:
- Paien blir nok god uten marengs topp også.
- 2 stk eggehviter
- 1,25 dl sukker
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av pakken. Bland godt og klapp deigen sammen til en ball, pakk i plast og legg i kjøleskapet i minimum 30 min. Synes du det er vanskelig å kjevle ut pai bunnen? Her er et tips som funker; legg en silikon bakematte på kjøkkenbenken og legg så et bake ark på det igjen. Silikonmatten gjør at bakepapiret holder seg der når du begynner å kjevle. Har du ikke silikonmatte kan det være lurt å skaffe seg en til senere bruk, men du vil jo få det til uten også.
- Pai deigen legger du så oppå bakepapiret og bruker en kjevle til å kjevle ut ønsket størrelse. Kjevle ut litt større en selve pai formen da deigen bør gå litt opp på sidene også. Flytt så bakepapiret over i formen og trykk deigen opp på sidene. Jeg klipper ofte bort det papiret som stikker for mye opp.
- Bruk en gaffel og stikk hull i bunnen før du steker bunnen på 200 grader i ca 10 min.
- Sett så bunnen til avkjøling mens du forbereder fyllet.
- Skrell rabarbra stilkene og skjær i passende biter, bland med sukker og potetmel.
- Bland 1 beger kesam/ creme fraiche med eggeplommer og vaniljesukker før du heller dette over rabarbrablandingen.
- Alt dette går så opp i pai formen som du så legger til friske bringebær.
- Du kan velge å steke paien nå eller så topper du den med marengs. Jeg smurte marengsen lett over hele kaken i et tynt lag med en slikkepott.
- Stekes så videre, midt i ovnen, på ca 175 grader i ca 40 minutter. Følg med på tiden og legg gjerne et bakepapir på toppen av paien om du synes marengsen blir fort brun.
- La så paien avkjøles lett på en rist før du serverer som den er. Friskt og syrlig og veeeeeldig godt ;)!
Riktig god fornøyelse! <3